Działamy z wyobraźnią i pasją
15.02
Barista livello 1
Barista livello 1
PROGRAM SZKOLENIA :
WPROWADZENIE:
  • Historia kawy
  • Gatunki  i pochodzenie kawy
 
CZĘŚĆ TEORETYCZNA
 
  • Co to jest kawa? 
- uprawa
- zbór
-obróbka ziaren
-palenie kawy
  • Zasada „4M”
  • Definicja i standardy espresso
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
  • Praca z młynkiem
- charakterystyka stopni zmielenia oraz ich wpływ na espresso
- poziomowanie kawy
- techniki ubijania
  • Charakterystyka poprawnego espresso
- omówienie najczęściej popełnianych błędów przy parzeniu espresso
- ocena sensoryczna
  • Mleko
- dobór mleka oraz dzbanków
- parametry
- techniki spieniania mleka
- zarządzanie mlekiem
  • Przygotowywanie napoi kawowych , teksturowanie mleka
  • Podstawy latte art.
  • Stanowisko pracy
 
PODSUMOWANIE I POWTÓRZENIE WIADOMOŚCI
EGZAMIN