Działamy z wyobraźnią i pasją
MONIN- syropy smakowe, koncentraty, purre
Francuska firma MONIN jest czołowym producentem produktów klasy Premium. W swojej ofercie posiada ponad 150 smaków: syropów, syropów bezcurkowych, koncentratów, puree owocowych, baz koktajlowych, sosów deserowych oraz likierów alkoholowych
Uważa się, że brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie legenda mówi, że były one spożywane przez nieśmiertelnych ze względu na mistyczną moc przedłużania życia tych, którzy je jedzą. Każdego roku sezon letni oznajmia nadejście soczystych, słodkich brzoskwiń. Brzoskwiniowy przecier owocowy MONIN powstaje z dojrzałych owoców zbieranych w regionie śródziemnomorskim. Dzięki niemu Twoje Bellini będzie niezapomniane.

Uprawiany w wielu regionach tropikalnych i umiarkowanych, owoc męczennicy jest znany pod wieloma egzotycznie brzmiącymi nazwami, takimi jak Marakujá, Chinola...

Maracuja ma jeden z najbardziej intensywnych zapachów. Miąższ owocu, który zawiera interesująco ułożone nasiona, ma barwę jasnopomarańczową o bardzo charakterystycznym egzotycznym aromacie i cierpko-słodki aromat.

Kiwi pochodzi z Chin i jest powszechnie uprawiane w Nowej Zelandii. Owoc ten jest określany jako "Kiwi" ze względu na podobieństwo do ptaka o tej samej nazwie, który jest symbolem Nowej Zelandii. Jego jasny zielony miąższ jest bardzo miękki i prawie kremowy, a smak orzeźwiający i słodki, ale z odrobiną cierpkiego smaku. Kiwi jest również bardzo zdrowe- jest źródłem wielu witamin i wapnia.
Kokos jest owocem palmy kokosowej, która jest symbolem krajów tropikalnych. Pełny wartości odżywczych kokos i jego mleko ma szerokie zastosowania podczas tworzenia dań i napojów. Jego smak idalnie komponuje się  ze słodkim, gorzkim i słonym smakiem. MONIN Puree Kokosowe jest wyjątkowym produktem, który ma idealną teksturę i smak świeżo startego koksu. Poczuj smak tropików dzięki MONIN Puree Kokosowe!
Banan jest najbardziej popularnym i najczęściej spożywanym owocem tropikalnym. Jego biały, aromatyczny miąż jest wykorzystywany na całym świecie. Wielu z nas wykorzystuje banany jako przekąskę w ciągu dnia.
MONIN Banana purée jest pyszne i nadaje wyjątkowy smak licznym napojom
Maliny są uprawiane na rynek owoców świeżych.Są cenione za unikalny smak i konsystencję. Nie czekaj na sezon, aby cieszyć się świeżym aromatem malin we wszystkich napojach! Przecier malinowy MONIN doda im aromatu imprezy.

Mango to jabłko tropików oraz jeden z najczęściej spożywanych owoców w krajach tropikalnych. Owoce mango są pyszne, łatwo obierają się ze skórki i są spożywane na surowo. Ich miąższ jest soczysty, ma wyjątkowy smak i jest kusząco słodki z pewną nutką kwaskowatości.

Owoce mango firmy MONIN są zbierane jako dojrzałe, a ich przecier zachowuje wyjątkowy smak i konsystencję owocu

MONIN Słodko-Kwaśny jest barowym niezbędnikiem. W tradycyjnych barach jest robiony własnoręcznie przez barmanów każdego dnia. Jako uzupełnienie do równowagi w słodko-kwaśnych napojach, koncentrat MONIN Słodko-Kwaśny również wiąże wszystkie składniki i dodaje odrobinę piany. MONIN Słodko-Kwaśny to gotowy do użycia produkt wykonany z czystego cukru, cytryny sycylijskiej i odrobiną soku z limonki. Po prostu dodaj, zmiksuj, wymieszaj i ciesz się smakiem swoich ulubionych drinków bez żmudnych wcześniejszych przygotowań!
Aby spełnić potrzeby twórcze barmanów, MONIN oferuje ten oto koncentrat. MONIN Cytrynowo-limonkowy jest produktem typowo barowym. Składa się głównie z soku z limonki, co naprawdę daje mocny aromat limonki do każdego z Twoich najlepszych koktajli cytrusowych.
Aby spełnić potrzeby twórcze barmanów, MONIN oferuje ten oto koncentrat. MONIN Cytrynowo-limonkowy jest produktem typowo barowym. Składa się głównie z soku z limonki, co naprawdę daje mocny aromat limonki do każdego z Twoich najlepszych koktajli cytrusowych.

Koncentrat Bitter - Aperol jest smaczną bezalkoholową wersją miksu ziół i przypraw. Można znaleźć jego różnorodne zastosowania m.in. w klasyku Americano. Dodaj trochę gorzkości do swoich ulubionych napojów dzięki naszej mieszance gencjany, kardamonu, imbiru, przypraw, wiśni i orzechów.

 

Po raz pierwszy mrożoną herbatę podano w 1904 roku na Targach Światowych w St. Louis. Właściciel plantacji herbaty postanowił zaserwować gościom odświeżający napój w gorący dzień. Od tamtej pory spożycie herbaty znacząco wzrosło: teraz, zgodnie z danymi towarzystwa ds. herbaty w USA, 50% Amerykanów pije herbatę codziennie, w większości mrożoną.
Po raz pierwszy mrożoną herbatę podano w 1904 roku na Targach Światowych w St. Louis. Właściciel plantacji herbaty postanowił zaserwować gościom odświeżający napój w gorący dzień. Od tamtej pory spożycie herbaty znacząco wzrosło: teraz, zgodnie z danymi towarzystwa ds. herbaty w USA, 50% Amerykanów pije herbatę codziennie, w większości mrożoną
Po raz pierwszy mrożoną herbatę podano w 1904 roku na Targach Światowych w St. Louis. Właściciel plantacji herbaty postanowił zaserwować gościom odświeżający napój w gorący dzień. Od tamtej pory spożycie herbaty znacząco wzrosło: teraz, zgodnie z danymi towarzystwa ds. herbaty w USA, 50% Amerykanów pije herbatę codziennie, w większości mrożoną
Po raz pierwszy mrożoną herbatę podano w 1904 roku na Targach Światowych w St. Louis. Właściciel plantacji herbaty postanowił zaserwować gościom odświeżający napój w gorący dzień. Od tamtej pory spożycie herbaty znacząco wzrosło: teraz, zgodnie z danymi towarzystwa ds. herbaty w USA, 50% Amerykanów pije herbatę codziennie, w większości mrożoną
Masala Chai – lub w skrócie Chai, oznacza herbatę z dodatkiem przypraw. Chai jest popularny w Indiach już od wieków, choć przyrządza się go w różny sposób, w związku z czym istnieje kilka odmian regionalnych. W jego skład wchodzą głównie herbata, tłuste mleko, kilka przypraw i słodzik
Pochodząca z Chin, biała brzoskwinia symbolizuje wieczna młodość. Jej sok koncentruje w sobie wszystkie smaki lata w delikatnym miąższu w kolorze szampana. Odswieżająca i smaczna, wyróżnia się spośród ponad trzystu francuskich odmian swoim intensywnym aromatem, delikatnym kwiatowym smakiem oraz soczystymi słodkimi nutami. Używana jest do robienia Mojito i brzoskwiniowych Smoothies. Odkryj, jak syrop MONIN White Peach uchwycił intensywny i ekskluzywny smak by nadać Twoim drinkom unikalny charakter o niezapomnianej mocy!
Od wieków czeresnia pozostaje najbardziej konsumowanym owocem na swiecie. Morello (z włoskiego: kwasna) Cherry (Czeresnia) ma charakterystyczny pomaranczowy miazsz i jest bardziej delikatna i mniej słodka od klasycznej wisni. Powszechnie znane w postaci syropów, przetworów, ciast i puddingów, czeresnie nadaja sie tez doskonale do tworzenia piwa lub likierów. Odkryj, jak MONIN trafnie uchwycił ten smak pełnego lata drzemiacego w tym owocu, który doskonale wzbogaci Twoje koktajle, smoothie lub kawe. Ciesz sie wyjatkowym smakiem czeresni przez cały rok we wszystkich Twoich kreacjach!
Pełne słodyczy i skąpane letnim słońcem, małe soczyste poziomki zachwycają owocowym uderzeniem i smakiem różniącym się od klasycznej truskawki. Powszechnie jedzone na świeżo lub używane do ciast lub dżemów poziomki, możemy znaleźć na poboczach dróg, skalnych brzegach rzek lub na polach i w lasach. Jako naturalny przysmak były konsumowane od czasów średniowiecza. Syrop MONIN Wild Strawberry skrywa ten piękny, intensywny smak, który idealnie pasuje do wódki lub wina tworząc aromatyczne, odświeżające koktajle z nutka dzikiej przyrody.
Banan to najbardziej znany i najczęściej spożywany owoc tropikalny. Jego biały, aromatyczny miąższ jest ceniony na całym świecie. Wiele osób spożywa banany jako przekąski w ciągu dnia.
W odróżnieniu od „czekolady" (tj. czekolady mlecznej lub gorzkiej), bogaty, maślany smak białych czekolad nie pochodzi od samych ziarenek kakao lecz od masła kakaowego. Słodki, subtelny smak białej czekolady doskonale uzupełnia i wzmacnia inne smaki. Idealna do robienia kawy mokka lub wzmacniania chłodzonych oraz mrożonych kaw z mlekiem skondensowanym, cappuccino, espresso, smakowych milkshake'ow, czekolad...
Arbuzy pochodzą ze stepów Afryki Południowej, gdzie w tropikalnych i subtropikalnych regionach rosną dziko i do dziś zbierane są przez tubylców. Spokrewnione z ogórkiem, dynią, cukinią czy melonem zawierają około 95 % wody i świetnie gaszą pragnienie.
Nie ma to jak kuszący zapach słodkich fiołków na wiosnę. Fiołki występują w kolorze fioletowym, niebieskim, białym i wszystkie uwalniają charakterystyczny aromat, który został opisywany przez Szekspira w swoich utworach. Wypróbuj syrop MONIN Fiołek i uciesz swoje kubki smakowe poprzez urozmaicenie drinków o wiosenny i kwiecisty akcent. Idealnie nadaje się  w połączeniu z sokiem żurawinowym i wódką w ekskluzywnym martini.

Aby stworzyć najlepszy syrop waniliowy na świecie trzeba mieć do dyspozycji najlepszy ekstrakt waniliowy na świecie. Firma MONIN od ponad 90 lat wykorzystuje wyśmienity ekstrakt waniliowy z Madagaskaru.

Ten czysty ekstrakt nadaje wanilii firmy MONIN świetny smak, który wyróżnia Twoje receptury. Odkryj w jaki sposób wanilia firmy MONIN może poprawić praktycznie każdy napój!

Zastanawiasz się, czym może być to nowe połączenie. Znasz i doceniasz aromaty różnych orzechów, kochasz słodki i pyszny smak toffi. A co z toffi orzechowym? Brzmi nieźle, ale... co to jest?
Toffi orzechowe MONIN Toffee to kolejne cudo firmy MONIN będące innowacyjnym doświadczeniem zmysłowym o bogatym maślanym smaku toffi oraz orzecha macadamia...
Tiramisu w dosłownym tłumaczeniu znaczy "podnieś mnie" z włoskiego. Delikatność kremu tego deseru jest znana na całym świecie i jest symbolem kuchni włoskiej. Geneza tiramisu nie jest do końca jasna, lecz pierwsze wzmianki pojawiły się  już  w XVI wieku we Włoszech. Receptura, całkiem prosta, łączy smaki ciasta, kawy, kakao, likieru marsala i mascarpone. Syrop MONIN Tiramisu oferuje smak prawdziwego tiramisu, który idealnie nadaje się  w połączeniu subtelnych aromatów w wykwintnych drinkach.
Tequila to meksykańska wódka powstająca w procesie fermentacji niebieskiej agawy. Pierwotnie Aztekowie otrzymywali w ten sposób alkohol, ale dopiero to Hiszpanie zaczęli jego destylację. Szybko powstał międzynarodowy trend picia tequili, dzięki jej wyjątkowemu smakowi. W każdym dobrym barze obecna jest pod postacią  margarity, drinku tequila sunrise, lub po prostu w shotach. Syrop MONIN Tequila zabierze was w podróż po smakach meksyku. Syrop może być wykorzystany w alkoholowych jak i w niealkoholowych koktajlach.

Truskawka to pierwszy owoc wiosny. Wszyscy wyczekują końca zimy i tego słodkiego, pysznego smaku. Truskawki należą do najpopularniejszych owoców domowego ogródka, zarówno ze względu na łatwość uprawy jak i popularności na stole. Kochane na całym świecie, wyśmienite truskawki są spożywane w formie surowej lub jako soki, desery, dżemy, wina i syropy.

Ciesz się świeżym, pysznym smakiem truskawek firmy MONIN we wszystkich swoich napojach!

Słodkie, soczyste mango jest jednym z ulubionych na całym świecie owoców, pochodzącym z krajów tropikalnych.

Co dla Ciebie znaczy słowo korzenny? Czy oznacza ono tylko silny aromat przypraw, czy również silne emocje?

Spróbuj syropu MONIN Spicy i poczuj silne emocje związane z przyjemnym, korzennym i ostrym smakiem przypraw. Zawiera on naturalne ekstrakty z cynamonu i pieprzu, które zapewnią ostre doznania Twojemu podniebieniu.

Pierwotnie stworzony dla dzieci z okazji dnia Świętego Mikołaja w grudniu. Tradycyjny przepis Speculoos przybrał już bardziej "współczesne" warianty, które są wzbogacone o nowe składniki, takie jak żurawina, czekolada lubmigdały. Ten powszechny herbatnik, popularny w Holandii, Niemczech i północnej Francji, jest subtelną mieszankąprzypraw, takich jak cynamon, biały pieprz, imbir, kardamon i gałka muszkatołowa. Syrop MONIN Speculoos Pierniczki Belgijskie ma doskonały smak ciastek, które doda słodką nutkę do koktajli, kaw i ulubionych wypieków.
Sangria jest perfekcyjnie nadającym się na imprezy ponczem, który wszyscy lubią. Jest to wino owocowe, które kojarzy się  ze smakiem Hiszpanii. Tradycyjnie Sangrię robi się z czerwonego wina, brandy, przypraw i owoców. Podczas produkcji zostawia się  owoce w środku mikstury na parę godzin, aby aromaty mogły się dobrze wymieszać. Syrop MONIN Sangria, to bezalkoholowy aromat tradycyjnej Sangrii zamknięty w butelce i gotowy do użycia. Wystarczy dodać go do wina i soku pomarańczowego z odrobiną  lodu, aby poczuć hiszpański klimat. Dzięki jego cynamonowo-owocowemu smakowi MONIN Sangria idealnie  się  nadaje także jako składnik napojów bezalkoholowych.
Nawiązując do trwającej mody na napoje o smaku ziołowym, syrop Rozmaryn MONIN dostarcza autentyczny, odświeżający smak tego śródziemnomorskiego zioła. Rozmaryn to aromatyczne drewniane zioło, szczególnie kojarzone z regionem Prowansji. Oznacza „Rosę morza”, nazwę czerpie z łacińskiego „ros” oznaczającego rosę oraz „marinus” (morze), ponieważ potrzebuje znikomą ilość wody lub nawet tylko wilgoć morskiej bryzy by przetrwać. Popularnie używany jako nadzienie w pieczonych mięsach jak baranina, wieprzowina, kurczak i indyk; aromatyczne liście lekko podgrilowane podczas smażenia mięsa dają dodatkowy smak. MONIN Rozmaryn komponuje się dobrze że smakami owocowymi takimi jak morela, pomarańcza i pomidor, tworząc odświeżające smoothies lub lekkie aromatyczne koktajle oddające smak Prowansji.

Mistyczną, elegancką różę nazwano „Królową Kwiatów". Od zawsze wzruszała nas swym pięknem, wypełniała nasze zmysły swoją wonią, inspirowała naszą literaturę i sztukę, wyrażała naszą miłość i poruszała wyobraźnię. Oprócz bogatej symboliki, kwiat ten jest ceniony jako aromatyczny składnik perfum i element współczesnej kuchni.

Chociaż smakiem orzechów laskowych ludzie cieszą się od czasów starożytnych, to bogaty smak i aromat tych orzechów staje się w dzisiejszych czasach bardzo popularny dzięki temu, że są one często wykorzystywane w wyspecjalizowanych kawiarniach.
Najpopularniejsze maliny są czerwone, ale pierwotnie wszystkie maliny były białe. Legenda mówi, że pewnego dnia nimfa Ida próbowała zerwać trochę dzikich białych malin, aby uspokoić gniew boga Jowisza. Zrywając owoce zraniła się w palec o kolce krzewów malin. Według tego rzymskiego mitu jej krew na zawsze zabarwiła maliny na wyrazisty czerwony kolor.
Widok zielonych pól bujnej trzciny cukrowej kołyszących się pod wpływem bryzy na dalekich Karaibach, to wizja raju. Cukier trzcinowy pochodzi z trzciny cukrowej zbieranej w gorącym blasku słońca.
Stwórz niezwykłe desery oraz koktajle deserowe z urzekajacym syropem MONIN Praline. Francuskie słodycze wykonane z migdałów i karmelizowanego cukru, praliny, biorą swoją nazwę od francuskiego cukiernika z XVII w. Nazywał się Marshal du Plessis-Pralin. Pierwsze praliny to były całe migdały pokryte karmelizowanym cukrem. Obecnie w Europie pralinami nazywa się czekoladki z nadzieniem na bazie pudru z orzechów pokrytych cukrem. Niech poniosą Cię wodze fantazji i urzeknij wszystkich luksusowymi kawami deserowymi lub kuszącymi Martini.
Chcielibyśmy przypomnieć o aromacie granatu firmy MONIN! Uwaga, granat nie ma nic wspólnego z syropem granatowym.
Orzechy pistacjowe mają delikatny, subtelny smak, który jest cudowny zarówno podczas ich jedzenia jak i jako aromat deserów i przystawek. Jednym z najpopularniejszych zastosowań orzechów pistacjowych są lody.
Ponieważ firma MONIN zawsze pragnie oferować nowe egzotyczne aromaty, chcielibyśmy zaproponować syrop różowego grejpfruta.
Ananasy to zdobycz hiszpańskich odkrywców, którą przywieźli do Europy  z  bujnej tropikalnej dżungli Ameryki. Ananasy przypominały im szyszki sosny, więc nazwali je "piña". Brytyjczycy do tłumaczonej nazwy "piña" (sosna, ang. pine) dodali słowo "apple" (jabłko) i tak powstała angielska nazwa tego owocu "pineapple".
Ciesz się smakiem Puerto Rico dzięki intensywnemu syropowi Piña-Colada firmy MONIN. Piña-Colada MONIN przenosi do wyjątkowego świata Karaibów.Wyobraź sobie, że w zmysłowej atmosferze smakujesz słonecznych napojów…Piña-Colada oznacza „przetarty ananas" i jest nowym aromatem firmy MONIN, który łączy naturalną esencję świeżego ananasa ze słodkością orzecha kokosowego. Inspirowana Puerto Rico Piña-Colada pozwoli łatwo stworzyć pyszny aromat letnich napojów alkoholowych i bezalkoholowych — wystarczy go  dolać i zamieszać…
Gruszka to owoc uprawiany od czasów antycznych i w dalekim stopniu spokrewniony z jabłkami. Gruszka to bardzo zróżnicowany owoc występujący w wielu kształtach, barwach i smakach. Jej barwa waha się od jasnozłotej przez zieloną po czerwoną, natomiast smak od cierpkiego przez bardzo słodki do pikantnego.
Uważa się, że brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie, jak mówi legenda, były spożywane przez nieśmiertelnych ze względu na ich mistyczną moc przedłużania życia tym, którzy je jedzą. Każdego roku sezon letni oznajmia nadejście soczystych, słodkich brzoskwiń. Możliwość wzbogacania Twoich receptur słodkim, łatwym do rozpoznania aromatem i bogatą owocową barwą brzoskwiń nie musi się kończyć wraz z latem. Odkryj, w jaki sposób Brzoskwinia firmy MONIN może wzbogacić napoje o owocowy, pyszny aromat!
Maracuja ma jeden z najbardziej intensywnych zapachów. Jest uprawiana  w wielu tropikalnych i umiarkowanych regionach Ameryki, Afryki Północnej oraz  Australii. Maracuje są znane pod wieloma egzotycznie brzmiącymi nazwami, takimi jak Marakujá, Chinola, Parcha, Lilikoi, Granadilla, Sweet Cup i wiele innych. Maracuja to jedna z najbardziej znanych nazw.Miąższ owocu cechuje się bardzo charakterystycznym, egzotycznym aromatem i żywą, pomarańczową barwą.
Kochana na całym świecie słodka i cierpka, smaczna i soczysta pomarańcza pochodzi od starożytnego i kwaśnego chińskiego przodka. We współczesnym owocu pomarańczy kochamy wszystko – barwę, świeży aromat oraz posmak słodkości. Większość pomarańczy, podobnie jak wszystkie owoce cytrusowe, jest spożywana w formie świeżej lub soku. Smak owocu oraz skórki pomarańczy doceniamy także w marmoladzie, przyprawach, owocach kandyzowanych oraz oczywiście… pomarańczy firmy MONIN.
Słynny koktajl Mojito powstał w gorących barach przedrewolucyjnej Hawany. Zręczni barmani wykorzystali obfitość dzikiej mięty „yerbabuena", cukru z trzciny cukrowej, limonek i rumu do stworzenia odświeżającego koktajlu, który ubarwiał zmysłowe nocne życie Kuby. Jednak koktajl mojito  nie rozpowszechnił się na świecie ze względu na trudno dostępne składniki oraz czasochłonne przygotowanie, które  obejmowało zrobienie prostego syropu i dokładne wymieszanie limonek z liśćmi mięty.
Syrop firmy MONIN o smaku melona oferuje prawdziwą, soczystą esencję melonów pochodzących z Cavaillon wraz z dojrzałym aromatem i słodkim, owocowym smakiem.
Jak tylko zima stopnieje, to soki klonowca zaczynają płynąć. Syrop klonowy jest otrzymywany z soków klonowca i powszechnie używany jako polewa do naleśników i wafli. Syrop klonowy ma także wiele innych zastosowań kulinarnych. Syrop MONIN Klonowy Korzenny, wraz ze swoim bogatym smakiem syropu klonowego, idealnie nadaje się do łączenia z ciepłymi i zimnymi napojami. Subtelny korzenny aromat urozmaica dodatkowo walory smakowe
Mango to jabłko tropików oraz jeden z najczęściej spożywanych owoców w krajach tropikalnych. Owoce mango są pyszne, łatwo obierają się ze skórki i są spożywane na surowo lub stosowane w sałatkach owocowych oraz chutney. Żółto pomarańczowy miąższ jest soczysty, słodki i ma charakterystyczny smak.
Mandarynka jest owocem przypominającym małe pomarańcze. Do Europy mandarynka przybyła w XIX wieku i swoją nazwę odziedziczyła po wyspie Mauritius na Oceanie Indyjskim, która niegdyś  była nazywana Mandarą. Jej smak jest często bardziej kwaśny lub cierpki niż pomarańczowy. Teraz można cieszyć się soczystym smakiem mandarynek w Twoich drinkach! Wystarczy dodać syropu Monin Mandarynka, który w prosty sposób doda odrobinę świeżej słodyczy tego popularnego cytrusa.
Makaroniki to słodkie wyroby cukiernicze. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "maccarone" lub "maccherone". Słowo to pochodzi od "ammaccare", co oznacza zmiażdzyć, tutaj odnosi się do pasty migdałowej, która jest głównym składnikiem. Makaroniki składają się z bezy: wykonanej z mieszaniny białek i mąki migdałowej. Można je spotkać w różnych smakach, począwszy od tradycyjnych malinowych i czekoladowych po bardziej egzotyczne takie jak o smaku trufli i zielonej herbaty. Miękkie i chrupiące, subtelne i nieodparte, makaroniki są jednym z najbardziej popularnych przysmaków francuskich.
Orzech Macadamia, zwany także orzechem Queensland, jest owocem drzewa makadamia. Pochodzi ono z Australii i nosi nazwę na cześć Johna Macadama ze Szkocji, naukowca, który je uprawiał. Niektórzy uważają te orzeszki za najlepsze na świecie. Ich delikatny, maślany smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że są przepyszne. Możliwości mieszania ich aromatu ogranicza tylko wyobraźnia.
Owoce liczi pochodzą z Azji i od ponad dwóch tysięcy lat były cenione w Chinach. Po zdjęciu skórki pojawia się perłowy, słodki i zwarty miąższ. Liczi doskonale smakują świeże oraz suszone na słońcu.
Limonki to niewielkie owoce cytrusowe, które z reguły są zielone. Stanowią powszechny składnik kulinarny, zwłaszcza w Azji i Ameryce Środkowej. Wyglądem przypominają cytryny, ale są mniejsze i mają bardziej aromatyczny zapach. Kwaśna woń limonek umożliwia wielorakie zastosowania kulinarne ich soku i startej skórki: marmolada z limonek świetnie nadaje się na tosty, a sorbet limonkowy to rzeczywiście odświeżający deser. Wiele klasycznych koktajli wykorzystuje cierpki aromat limonek: Gin z tonikiem, Caipirinha, Mojito, Margarita, Cuba Libre..
Pozwól dać  się porwać do świata wspaniałych smakołyków. Zasmakuj w zniewalających drinkach deserowych zrobionych na bazie syropu MONIN Lemon Pie. Niczym ciasto cytrynowe w butelce i gotowe do użycia, syrop ten ucieszy swoim słodko-kwaśnym smakiem.
Przywodzi na myśl jasnopurpurowe, wonne pola lawendy francuskiej Prowansji. Większość ludzi kojarzy lawendę z perfumami oraz aromaterapią. Roślina ta była wykorzystywana od tysiącleci już w czasach imperium rzymskiego. Ten śliczny kwiat był używany do celów dekoracyjnych i stanowił ważny składnik przepisów wielu przystawek i deserów.
Pochodzący z Chin owoc kiwi jest powszechnie uprawiany w Nowej Zelandii. Dzięki temu jest powszechnie określany jako „kiwi", jak pozbawiony ogona ptak z długim dziobem, który jest symbolem tego kraju. Żaden inny owoc nie oferuje tak intensywnej zielonej barwy szamaragdu
Jaśmin symbolizuje kobiecy wdzięk i piękno. Jest głównie wykorzystywany przez czołowych producentów perfum, ale jego silny aromat zapewnia nieograniczone zastosowania. Jaśmin stosowany w aromaterapii daje uczucie pewności i optymizmu. Spożywany jako słynna herbata jaśminowa ożywia i przywraca równowagę energetyczną. Jaśmin zachwyca wszystkie zmysły: od swej elegancko brzmiącej nazwy do wyjątkowego zapachu kwiatów jaśminu, który uwalnia się w szczególności po zmierzchu.
Popularność irlandzkiej kawy trwa dziesięciolecia i jest rozpowrzechniona na całym świecie. Inspirowane tradycyjnym irlandzkim napojem kawiarnie nie tylko zaadaptowały ten napój, ale także przyjęły napoje aromatyzowane tym smakiem.

Co dla Ciebie znaczy słowo korzenny? Czy oznacza ono tylko silny aromat przypraw, czy również silne emocje?

Spróbuj syropu MONIN Spicy i poczuj silne emocje związane z przyjemnym, korzennym i ostrym smakiem przypraw. Zawiera on naturalne ekstrakty z cynamonu i pieprzu, które zapewnią ostre doznania Twojemu podniebieniu.

Moda na przyprawy korzenne nie jest wyłącznością krajów łacińskich, azjatyckich ani hinduskich, ale jest powszechna na całym świecie. Spróbuj więc dodać odrobinę syropu MONIN Spicy do różnych koktajli oraz potraw, a zakochasz się w gorących doznaniach, jakie zapewnia nasz syrop.

Pochodzący z nektaru kwiatowego miód posiada charakterystyczny naturalny zapach kwiatów, dzięki czemu niektórzy ludzie preferują go zamiast cukru i słodzików.
Ten legendarny kwiat pochodzący z Egiptu i Azji, rośnie od wieków na wybrzeżach ocenau Indyjskiego i Pacyfiku. Kolonializm w XVIII i XIX wieku dodał temu kwiatu jej romatyczny obraz. Tętniący życiem i przyciągający wzrok hibiskus, którego znaleźć można w różnych odmianach: czerwony, różowy, fioletowy, pomarańczowy, biały, niebieski i żółty, wykorzystywany był w historii w celach medycznych. Obecnie hibiskus jest synonimem delikatności i często robiony jest z niego napar. Te subtelne aromaty hibiskusa można znaleźć w syropie MONIN.
Chociaż orzeszki laskowe są znane od czasów starożytnych, ich bogaty aromat i smak jest obecnie bardzo popularny, zwłaszcza dzięki przemysłowi kawowemu. Orzechy laskowe tradycyjnie można zbierać dwoma metodami – czekając, aż orzechy same spadną lub potrząsając drzewkiem. Jednak dzięki orzechom laskowym firmy MONIN nie musisz trząść butelką, żeby uzyskać najświeższy smak orzechów laskowych i poprawić smak swoich napojów!
Guma arabska jest naturalną  gumą, która  nazywa się  też  gumą akacjową. Powstaje ona z soku drzewa akacji, które głównie uprawia się w Afryce. Oprócz jej zastosowań w malarstwie i fotografii, ma też szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym dzięki jej właściwościom nadającą odpowiednią  konsystencję i stabilizującym produkt. Wiele cukierków, jak i gumy do żucia, są robione z gumy arabskiej. Syrop MONIN Guma Arabska jest tworzona z gumy arabskiej i kwiatu pomarańczy. Jeśli poszukujesz autentyczności i delikatności smaku to syrop ten jest dobrą alternatywą dla cukru trzcinowego i można cieszyć się jego podobnymi właściwościami.
Guawa jest wschodzącym smakiem tropików. Ma słodki, świeży i wyśmienity egzotyczny smak. Przechwytując esencję i słodkość soczystego owocu guawy, MONIN Guawa zachwyci kubki smakowe niejednego miłośnika napojów. MONIN Guawa sam w sobie dostarcza tropikalny smak Hawajów. Idealnie ugasi pragnienie i ucieszy wiele kubków smakowych, dzięki jego połączeniu z wieloma napojami.

Grenadine jest jednym z najbardziej powszechnych oraz wszechstronnych syropów słodzących, używanych podczas przygotowywania klasycznych drinków. Chociaż ciężko w to uwierzyć, nie ma on nic wspólnego z syropem z owoców granatu. Wiele koktajli zawiera Grenadine. Posiada on  czerwony kolor oraz słodki, lekko kwaskowy smak, który jest bardzo popularny wśród dzieci i dorosłych. Syrop MONIN Grenadine ma smak czerwonych jagód z nutką wanilii oraz jasnoczerwony kolor, który wzbogaca napoje alkoholowe, koktajle a nawet desery, marynaty oraz wiele innych przepisów.

Zielona herbata jest znana dzięki jej pozytywnym wpływom na nasze zdrowie. Picie jej regularnie jest nieodłącznym elementem kultury Dalekiego Wschodu. Pełna antyoksydantów, witamin i minerałów, zielona herbata stanowi jedno z najzdrowszych nautralnych napojów. Jej jeszcze zdrowsza odmiana matcha, z której wytwarzany jest syrop MONIN Zielona Herbata, od wieków jest używana podczas buddyjskich ceremonii.

Według greckiej mitologii „Menthe" była nimfą wodną, która zakochała się w Hadesie, mężu Persefony. Zazdrosna bogini zamieniła nimfę w zieloną roślinę, która słynie obecnie z delikatnego, odświeżającego aromatu. Mięta jest aromatyczna i przyjemna. Jej odświeżające i ochładzające właściwości uczyniły miętę grecką jednym z najbardziej docenianych i najczęściej stosowanych na świecie ziół w potrawach o smaku słonym

Banany są zawsze zbierane zielone. Żółkną podczas dojrzewania w drodze na rynek. Zielone banany to owoce, które nie zdążyły dojrzeć i zżółknąć. Zielone banany mają „zielony" posmak przypominający kiwi. Są lekko słodkie i sztywne.

Spróbuj zielonego banana firmy MONIN, a odkryjesz smak prawdziwych niedojrzałych bananów, jakże odmienny od smaku żółtych.

Zielone jabłka mają jasne, żywozielone zabarwienie, chociaż niektóre mogą mieć różowe rumieńce. Są chrupiące, soczyste, cierpkie – słodkie jabłka, które są doskonałe zarówno po ugotowaniu, jak również surowe. Najlepiej znana odmiana zielonych jabłek to Granny Smith, która pochodzi z Australii.
Grejpfrut jest owocem drzewa grejpfrutowego, który jest występuje w klimacie subtropikalnym. Pierwotnie był nazywany zakazanym owocem Barbadosu. Na tych wiecznie zielonych drzewach rosną owoce, w środku z żółtym miąższem a z zewnątrz skórką koloru od białego do różowego lub czerwonego w zależności od jej odmiany. Początkowo drzewo grejpfrutowe było sadzone w celach ozdobnych, dopiero w XIX wieku doceniono smak jego owoców. Smak grejpfruta, w zależności od odmiany, może być kwaśny, gorzki lub słodki. Syrop MONIN Grejpfrut zaskakuje swoją kwaskowatością. W poszukiwaniu bardziej słodszych odmian polecamy syrop MONIN Różowy Grejpfrut.
Cytryna jest znana głównie ze swego odświeżającego zapachu oraz cierpkiego  aromatu podobnego do limonek. Jej prawdziwe pochodzenie jest nieznane, chociaż niektórzy uważają, że pochodzi z Indii. W odróżnieniu od większości pozostałych cytrusów, cytryny rzadko są jedzone w formie surowej ze względu na wysoką zawartość kwasów. Sok cytrynowy zawiera bardzo dużo witaminy C i ma wiele zastosowań kulinarnych. Jest także bardzo ceniony jako dodatek do napojów.
W Ameryce Północnej słowo piernik wiąże się nie tylko z ciasteczkami piernikowymi, ale także z domkiem oraz ludzikiem z piernika! Wszystkie te wyroby z piernika dają w zimie uczucie ciepła i przytulności.
Suszony, sproszkowany imbir był eksportowany z Indii do Europy w czasach starożytnego Rzymu dwa tysiące lat temu. Jego nazwa wywodzi się od sanskryckiego słowa „stringa vera" oznaczającego „z ciałem jak róg" i odnosi się do korzenia imbiru, który przypomina róg. W średniowiecznej Europie imbir był tak lubiany, że uważano, iż pochodzi z Ogrodu Edenu. Ze względu na swe właściwości korzenne imbir daje uczucie ciepła. Ma on wiele zastosowań: od ciasteczek po kuchnię azjatycką oraz piwo imbirowe, jeden z pierwszych i najbardziej znanych napojów bezalkoholowych.
Z owoców jałowca robi się popularny na całym świecie gin. Gin jest nieodłącznym elementem angielskiej kultury, będąc swojego czasu popularniejszym alkoholem niż piwo. Alkohol powstały z owoców jałowca jest obecny w wielu recepturach drinków i koktajlii, w których odpowiada za roślinny, ostry i cytrusowy posmak. Syrop MONIN o smaku jałowca otwiera nowe możliwości w eksperymentowaniu ze smakiem podczas tworzenia także niealkoholowych wersji znanych klasyków takich jak Gimlet, Gin z tonikiem, czy Gin Fizz.
Według greckiej mitologii „Menthe" była nimfą wodną, która zakochała się w Hadesie, mężu Persefony. Zazdrosna bogini zamieniła nimfę w zieloną roślinę, która słynie obecnie z delikatnego, odświeżającego aromatu. Mięta jest aromatyczna i przyjemna. Jej odświeżające i ochładzające właściwości uczyniły miętę grecką jednym z najbardziej docenianych i najczęściej stosowanych na świecie ziół w potrawach o smaku słonym.
Wanilia była tradycyjnie używana przez francuskich kucharzy w wielu deserach, w szczególności w pysznym kremie waniliowym, który później został nazwany "Francuską  Wanillią". Syrop MONIN Francuska Wanilia ma perfekcyjny kremowy smak, który idalnie komponuje się  z gorzkim posmakiem gorącej lub zimnej kawy. Rozkoszuj się  pradziwym smakiem waniliowym w swojej kawie latte, macchiato, cappuccino, jak i również w herbacie.

W dzisiejszych czasach figa jest modnym owocowym synonimem zdrowia i przyjemności. Świeże figi są  pyszne i często używane we szelkiego rodzaju dżemach i konfiturach. Skórka fig jest bardzo cienka, a dojrzałe owoce figowca nie mogą być  długo przechowywane. Dlatego zazwyczaj figi spotkać można w postaci suszonej. Owoc ten był ulubionym owocem francuskiego króla Ludwika XIV. Syrop MONIN Figa wzbogaci nie jeden przepis o śródziemnomorski smak. 

Jednocześnie subtelny i mocny, syrop MONIN o smaku figi komponuje się  z alkoholowymi jak i niealkoholowymi koktajlami. W szczególności polecamy w połączeniu z wodą gazowaną lub lemoniadą. Dodatkowo można jeszcze wzbogacić naturalność smaku syropu poprzez dodanie kawałków świeżej figi.

Od początku lat 90., dla większości rosjan "Tarhun" jest synonimem pysznego, jasnozielonego napoju orzeźwiającego z ziela estragonu. Wprowadzony został na rynek masowy w 1981 roku, kiedy Rosja była jeszcze częścią Związku Radzieckiego. Mówi się, że Tarhun i Baykal - najpopularniejsze lemoniady w Rosji - zostały opracowane na potrzeby Igrzysk Olimpijskich w Moskwie jako alternatywa dla Coca-coli i Pepsi. W tym czasie większość amerykańskich produktów było zakazanych w Rosji, jako że Ameryka zbojkotowała igrzyska. Niech Twój kwiat kreatywność z tym nowym kultowym smakiem się rozwinie.

Czarny bez, z kremowo-białymi, pachnącymi i dorbnymi kwiatami oraz jego soczystymi czarnymi owocami, jest często spotykanym krzewem w całej Polsce. W Anglii rozkwitający czarny bez jest symbolem nadchodzącego lata. W świecie smaków kwitnie nowy trend. Aromat syropu MONIN o smaku czarnego bzu urozmaici wiele posiłków, gorących i zimnych napojów oraz wiele koktajli, które zachwycą  gości. Wystarczy kilka kropel w lampce szampana lub nawet szklance soku, by wszystkich zachwycić.

Esencja kwiatu czarnego bzu jest unikalna i elegancka. Jej aspekty mogą być  wykorzystywane podczas przygotowywania odświeżających letnich napojów. Wystarczy połączyć syrop MONIN Kwiat Czarnego Bzu z sokiem żurawinowym, by móc odkryć nowe doznania.

Triple Sec był pierwotnie francuskim likierem
o gorzkosłodkim aromacie skórek pomarańczy.
Oryginalnie jest produkowany z suszonych
na słońcu skórek pomarańczy z Haiti. Słowo
„sec" oznacza po francusku „suchy"

Likier Triple Sec Curacao firmy MONIN cechuje się łagodnym aromatem skórki pomarańczy i nie zawiera alkoholu, dzięki czemu jest bardzo wszechstronny.
Można go używać zarówno w barze jak i poza nim. Jego łagodny pomarańczowy aromat czyni go idealnym do zastosowań bezalkoholowych, takich jak lemoniady, napoje gazowane, a nawet można go łączyć z czekoladą, aby uzyskać mokkę o zapachu pomarańczy!

Triple Sec był pierwotnie francuskim likierem
o gorzkosłodkim aromacie skórek pomarańczy.
Oryginalnie jest produkowany z suszonych
na słońcu skórek pomarańczy z Haiti. Słowo
„sec" oznacza po francusku „suchy"

Likier Triple Sec Curacao firmy MONIN cechuje się łagodnym aromatem skórki pomarańczy i nie zawiera alkoholu, dzięki czemu jest bardzo wszechstronny.
Można go używać zarówno w barze jak i poza nim. Jego łagodny pomarańczowy aromat czyni go idealnym do zastosowań bezalkoholowych, takich jak lemoniady, napoje gazowane, a nawet można go łączyć z czekoladą, aby uzyskać mokkę o zapachu pomarańczy!

 

Czy wiesz co to znaczy „zachowywać stoicki spokój"? Aby być spokojnym, trzeba się zrelaksować!

Nie jest to jedyne wrażenie, które można odnieść po spróbowaniu smaku ogórkowego firmy MONIN. Smak ten nie tylko pasuje do światowego trendu naturalnego zdrowia, ale daje także odświeżenie oraz poczucie, że ma korzystny wpływ na organizm.

Trudno zapomnieć  smak wspaniałego kremu waniliowego umieszczonego w kruchej i ciepłej skorupie z karmelu. Ten kontrast pomiędzy ciepłą warstwą karmelu  a kremem przyczyniło się do faktu, iż Crème Brûlée jest jednym z ulubionych deserów we Francji.
Crème Brûlée został wynaleziony w XVII wieku. Sławny szef kuchni Paul Bocuse, zdobywca gwiazdek Michellin, w latach 80 przyczynił się  do powstania mody na Crème Brûlée dzięki jego odświeżonej, lżejszej i smaczniejszej recepturze. Syrop MONIN Crème Brûlée łączy aromaty pieczonego karmelu i mocnej wanilli oraz idealnie nadaje się  jako dodatek do kaw i koktajli… po prostu spróbuj!

Wyjątkowe właściwości żurawiny jako pierwsi wykorzystywali Indianie północnoamerykańscy, którzy uważali je za dar mitycznych gigantów. Owoc nazywano żurawiną, ponieważ jego kwiaty przypominają szyje i głowy żurawi. Ponadto owoce należą do ulubionego pożywienia tych ptaków. Żurawina jest szeroko stosowana w przepisach kulinarnych ze względu na swój słodki i cierpki smak oraz piękny kolor.

Żurawina firmy MONIN oferuje doskonałą równowagę prawdziwej cierpkości oraz słodkości dojrzałych żurawin. Jest to najprostszy sposób dodania do napojów smaku prawdziwych żurawin.

Kawa to powszechnie znany napój wytwarzany z nasion kawy zwanych ziarenkami kawy. Roślina dająca te nasiona została odkryta w Etiopii, ale jej uprawa rozprzestrzeniła się na inne kraje, dzięki czemu powstały różne gatunki kawy. Aby uzyskać najpopularniejszy napój świata, ziarenka kawy trzeba wysuszyć, wypalić, a następnie zaparzyć. Uważa się, że smak kawy przywraca apetyt oraz odświeża receptory węchowe. Oczywiście, jest ona także ceniona za swój smak oraz jako znakomity poranny środek „rozbudzający", ze względu na zawartość kofeiny.

Palmy kokosowe występują najczęściej w krajach tropikalnych. Odżywcze orzechy kokosowe i ich mleczko są szeroko stosowane w napojach oraz potrawach, ponieważ ich słodki, uniwersalny smak dobrze komponuje się z nutką słodką, gorzką i słoną. W sanskrycie jest on nazywany „kalpa vriksha", co oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia".

Niech orzech kokosowy firmy MONIN zapewni czysty smak kokosowy wszystkim Twoim napojom tropikalnym… (takim jak Piña-Colada, specjalne kawy oraz lemoniady).

Pachnąca przyprawa wzbudza fantazje o pałeczkach cynamonu prosto z piekarnika. Przywieziony na barce, pochodzący z zawsze zielonego drzewa rosnącego na Sri Lance, cynamon jest jedną z najstarszych znanych przypraw. Wśród starożytnych kultur miał on tak wielką wartość, że był podarunkiem, jakim obdarowywali się monarchowie i możni. W ciągu następnych wieków popularność cynamonu nie gasła. Charakterystyczny, bogaty, ciepły i słodki zapach cynamonu sprawia, że jest on jedną z najbardziej ewokatywnych przypraw i często używanym składnikiem w wielu kuchniach na całym świecie. Cynamon jest używany w ciastach, ciasteczkach oraz deserach. Dobrze komponuje się z smakiem jabłkowym.

Czekolada i mięta. Dwa doskonałe, ale i przeciwne smaki, które idealnie razem się komponują. Ta kombinacja, co jest zaskakujące, jest obecna w naturze: czekoladowa mięta jest także ziołem, hybrydą, która łączy obydwa smaki. Mięta czekoladowa jest obecna w różnych produktach żywnościowych począwszy od ciastek, przez lody, aż po kawy. Jeśli poszukujesz eleganckiego miksu czekolady z miętą, syrop MONIN Czekoladowo-miętowy z pewnością  zaspokoi Twoje oczekiwania.

Idealnie pasuje w połączeniu z espresso i zimnym mlekiem. Dzięki temu połączeniu otrzymamy przepyszne "Afternoon Mocha".

Choć historia powstania tego smaku zrodziła się z przypadkowego umieszczenia okruchów czekolady, które się nie stopiły w cieście, to międzynarodowy sukces ciastek czekoladowych nie był przypadkowy. Przepyszne ciastka, które powstały w 1930 w Stanach Zjednoczonych,  świetnie się sprzedawały w kawiarniach i cukierniach i aż do dziś można je spotkać niemal wszędzie.

Syrop o smaku ciastka czekoladowego MONIN Chocolate Cookie posiada doskonały smak wafla czekoladowego, który nada wyśmienitego smaku Twoim drinkom. Jest to smak doskonały do realizowania najbardziej wyszukanych drinków deserowych, który poszerzy Twoją ofertę drinków o świat pełen delikatesów.

Początki popularności czekolady sięgają przynajmniej 4 tysiące lat w przeszłość. Antyczna populacja ameryki środkowej używała ziaren kakaowca (który był pokarmem bogów) do wytwarzana gorącego, spienionego oraz gorzkiego napoju nazywanego czekoladą. Mikstura ta była święta i kojarzona z płodnością i mądrością.

Kiedy Krzysztof Kolumb sprowadził czekoladę do Europy, napój ten stał się sukcesem. W kolejnych wiekach odkryto, że kakao może być zmieszane z mlekiem i masłem kakaowym w celu stworzenia znanego nam od roku 1876, stałego stanu "czekolady".

Syrop czekoladowy MONIN Chocolate jest używany jako główny aromat i jest również mieszany z innymi smakami MONIN. Stosuje się go w specjalnych napojach kawowych, deserach oraz w kuchni.

Kasztanowiec został sprowadony do Europy z Sardes w Turcji, dlatego też owoc kasztanowca był nazywany również orzechem sardyjskim.

Kasztan może być upieczony, ugotowany, przyrządzony na parze lub prażony w całości. Kasztany gotowane w całości są również serwowane jako przystawka do różnych dań. Kasztany zachowane w syropie są używane w wypiekach, deserach oraz słodyczach.

Spróbuj najwyższej jakości syropu kasztanowego MONIN Chestnut i ciesz się prawdziwym smakiem kasztanów w swoich napojach.

Mirabelka jest popularnym owocem pochodzącym z Lorraine we Francji. Francuska nazwa "mirabelle" pochodzi z łacińskiego "mirabilis", co oznacza "wspaniały". Czysta esencja smaku mirabelki znajduje się  w syropie MONIN Mirabelka, który pozwala wzbogacić napoje i desery o soczysty, owocowy smak. Wypróbuj go w szczególności w połączeniu z jasnym piwem!

Od wieków wiśnie były doceniane za ich wspaniałe owoce oraz piękny wygląd drzewek i kwiatów.

Owoce wiśni były stosowane powszechnie od wieków i istnieje wiele odmian tego drzewa. Od czasów starożytnych wiśnie zajmowały specjalne miejsce na stołach od Środkowego Wschodu aż po Europę. Owoce wiśni są spożywane na surowo, jako przetwory oraz w wypiekach. Wytwarzane jest również wino wiśniowe, likiery i syropy.

Syrop wiśniowy MONIN jest dostępny przez cały rok umożliwiając dodanie głebokiego, letniego smaku wiśni do wszystkich Twoich napojów.

Firma MONIN chciałaby przypomnieć Państwu smak legendarnego rumu, ulubionego trunku piratów i korsarzy. Ten słynny napój, wytwarzany z trzciny cukrowej, ma długą historię. Od handlarzy niewolnikami, poprzez, uczestniczących w walce, brytyjskich marynarzy, aż po grasujących piratów, rum stał się ikoną kulturową czasów, które dawno już minęły.

Wśród słynnych na całym świecie napojów na bazie rumu  najpopularniejsze jest mojito. Zabawa z kolorami i smakami jest tak łatwa, że każdy może stworzyć swoje własne mojito.

Członek rodziny imbirowatych. Ta aromatyczna przyprawa ma swój rodowód w Indiach, ale jest spotykana także w innych tropikalnych miejscach w Azji, Południowej Ameryce i na wyspach Pacyfiku. Nasiona kardamonu są zamknięte w małych strąkach o wielkości żurawiny. Każdy strąk zawiera od 17 do 20 nasion. Kardamon jest używany w formie strąków lub drobno zmielonej. Jest to druga najdroższa przyprawa, tuż po szafranie.

Kardamon ma ostry zapach i ciepły, korzenno-słodki smak. Przyprawa ta jest głównie używana do dań i napojów kuchni indyjskiej, jako dodatek do herbaty na Bliskim Wschodzie, w przepysznych ciastach i pieczywie na północy Europy.

Wystarczy dodać syrop MONIN Kardamon do kaw lub herbat, aby nadać im wyjątkowy indyjski smak.

Karmel oznacza po prostu skarmelizowany cukier, tradycyjnie wytwarzany poprzez topienie cukru w naczyniu z wodą. Bogaty smak i kolor karmelu wynika z procesu ogrzewania i topienia cukru. Karmel jest doceniany jako główny smak oraz używany również w harmonii z innymi smakami.

Syrop karmelowy firmy MONIN ma nieskończoną ilość zastosowań. Smak karmelu jest stosowany w szczególności w napojach kawowych, koktajlach, deserach oraz w innych kulinarnych potrawach.

Masz ochotę na cukierek truskawkowy? MONIN ma rozwiązanie… Odkryj na nowo smak dzieciństwa dzięki syropowi MONIN Cukierek Truskawkowy i uciesz swoje podniebienie! Tak jak cukierek jest synonimem wygody i nagrody, syropowi MONIN Cukierek truskawkowy trudno się  oprzeć. Teraz możesz eksperymentować z fajnymi, ciekawymi i modnymi przepisami dodając do nich odrobinę czerwono-różowego "bonbon"* koloru (*cukierek z francuskiego), a smak pobudzi Twoje kubki smakowe. Dodaj odrobinę kreatywności i niezapomnienia do swoich koktajli. Wypróbuj go z wodą sodową lub lodami.
Ciasteczka maślane, oryginalnie "Butterscotch", to kuszące połączenie masła, brązowego cukru i aromatu wanilli. Smak ten często wykorzystywany jest w słodyczach, lodach i deserach. Syrop MONIN Ciasteczka Maślane to czysta esencja słodyczy, gotowa do użycia w celu urozmaicenia ciepłych jak i zimnych napojów, również idealnie nadaje się  jako dodatek do deseru.

Ten odważny smak gumy balonowej spodoba się ludziom chcącym zapewnić oryginalność przygotowywanym przez nich drinkom.

Cofnij się w czasie w swoje dzieciństwo i twórz nowe kombinacje smaków.

Pozwól ponieść się swojej wyobraźni i dodaj radość do swoich koktajli. Zaskocz swoje dzieci oraz gości tym niezwykłym smakiem w serwowanych przez Ciebie napojach.

Baw się z MONIN Bubble Gum!

Jagody pochodzą z Północnej Ameryki. Przez wieki, były one zbierane w lasach przez rdzennych Amerykanów i konsumowane od razu lub przechowywane.

Charakteryzują się one aksamitnym, ciemnoniebieskim kolorem i mają słodki smak, gdy są już dojrzałe z lekkim, kwaśnym posmakiem. Ciesz się więc świetnym, uniwersalnym smakiem MONIN Blueberry.

Curaçao jest likierem orginalnie wytwarzanym ze skórki zielonych pomarańczy na leżącej na Karaibach wyspie Curaçao, tropikalnym raju posiadającym piękne plaże, na których słońce świeci przez większość roku. Początkowo odkryty przez przypadek drink był opracowany i sprzedawany przez Hiszpańską rodzinę mieszkającą na wyspie Curaçao w XIX wieku.

Likier posiada pomarańczowy aromat z różnymi stopniami goryczki. Najbardziej popularne niebieskie Curaçao posiada piękny ciemnoniebieski kolor. Jego bezalkoholowa wersja MONIN Blue Curaçao jest najczęściej stosowana do zabarwiania drinków i zapewnienia delikatnego, egotycznego aromatu.

Niebieski syrop o aromacie pomarańczy jest doskonałym dodatkiem do Twoich drinków!

Czerwona pomarańcza jest rodzajem pomarańczy, która wzięła swą nazwę od karmazynowego-krwawego miąszu. Jest to skrzyżowanie uprawianych od czasów starożytnych odmian, najprawdopodobniej pomarańczy olbrzymiej oraz mandarynki. Oryginalna odmiana pochodziła z Sycylii (nazywana Tarocco), w chwili obecnej istnieją jeszcze dwie odmiany: Sanguinello w Hiszpanii oraz Moro w USA, gdzie jest ona bardzo popularna.

Bardzo soczysta, posiada wyraźny smak: słodki i gorzki. Trochę mniej kwaśna niż zwykłe pomarańcze. Jest ona również doskonale znana dzięki swojemu niesamowitemu kolorowi. Natężenie barwników nadało jej miąszowi kolor czerwony lub purpurowo-czerwony. Poznaj więc różnicę.

Oryginalnie zwany Black Forest, czyli Czarny Las. Pochodzący z regionu, on tej samej nazwie, w południowo-zachodnich Niemczech likier znany jako Schwarzwälder Kirsch jest kluczowym składnikiem tortu czekoladowo-wiśniowego. To właśnie dzięki destylacji utartych wiśni, deser ten uzyskuje charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Tort Black Forest składa się  z kilku na przemian ułożonych warstw ciasta czekoladowego, bitej śmietany i wiśni. Następnie ciasto jest ozdobione dodatkową bitą śmietaną, wiśniami maraschino, i wiórkami czekoladowymi. MONIN pozyskał cały ten smak w syropie MONIN Black Forest. Dzięki niemu można w łatwy sposób zaaplikować smak tortu czekoladowo-wiśniowego w ulubionych drinkach deserowych, kaw i nie tylko!

Czarna porzeczka cechuje się słodkim, lekko gorzkim smakiem oraz ciemnym kolorem. Jest ona tradycyjnie używana do wyrobów dżemów, soków, środków nasercowych, lodów oraz syropów.

Félix Kir, wybrany na mera miasta Dijon we Francji w latach 1945 do 1967 zapewnił temu doskonałemu smakowi sławę. Spopularyzował on znany drink, nazywany od jego nazwiska „Kir", który przyrządza się z białego wina oraz "crème de cassis" czyli "kremu z czarnych jagód" poprzez oferowanie go w recepcjach hotelowych gościom odwiedzającym miasto.

Nadaj smak niezliczonej ilości napojów poprzez użycie naturalnego smaku jagód zawartego w syropie MONIN Blackcurrant!

Jeżyna występuje naturalnie na całej półkuli północnej i jest bardzo popularnym owocem wśród wielu kultur. Jeżyny mają wiele odmian, których owoce cechują się smakiem od słodkiego do cierpkiego. Jeżyny można dostać na rynkach państw europejskich oraz w Ameryce Północnej i mają one najlepszy smak późnym latem. Jednakże, dzięki produktowi MONIN Blackberry, możesz cieszyć się smakiem dojrzałych jeżyn przez cały rok.

Kojarzona jako "królewskie ziele". Bazylia, co oznacza "król" z greckiego, ma wiele odmian. Począwszy od słodkiej bazylii, która jest wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej (między innymi w znanym włoskim pesto), aż po tajską lub wietnamską  bazylię, która ma charakterystyczny anyżowy smak. Podobnie jak wiele ziół, bazylia jest bardzo delikatna i wrażliwa. Jest coraz częściej wykorzystywana przez barmanów, którzy chcą dodać odrobinę świeżości i aromatu ziół do swoich drinków. Syrop Monin Bazylia z pewnością doda odrobinę ostrzejszego zapachu i aromatu świeżej bazylii do Twoich innowacyjnych drinków.

Syrop Monin Bazylia idealnie nadaje się  do  mojito. Równowaga między świeżością mięty, lekką ostrością bazylii i kwaskowatością limonki daje nam idealne połączenie smakowe.

Morela jest drzewem owocowym, rosnącym naturalnie w Chinach, które zostało przywiezione do Europy przez Rzymian. Owoc wydaje się być podobny do brzoswkini lub nektarynki i ma kolor od żółtego do pomarańczowego, niekiedy z odcieniem czerwonego. Soczyste i miękkie morele są bogate w naturalny cukier. Wyśmienity smak moreli może być zmieszany z bardzo szerokim spektrum innych aromatów.

Spróbuj więc aromatu morelowego firmy MONIN i odkryj jego ogromną ilość możliwości!

Szarlotka jest popularnym deserem na całym świecie, a w Polsce nie raz gościła na naszych domowych stołach. Może być na zimno lub ciepło, czasem podawana jest z bitą śmietaną lub lodami. Kto nie zna jej smaku! Wypróbuj nasz syrop MONIN Szarlotka. Jest niczym szarlotka przepisu własnej babci zamknięta w butelce i gotowa do zastosowania np. z ulubioną  herbatą. Jej smak chrupiącego upieczonego ciasta jabłkowego z pewnością ucieszy Twoje kubki smakowe. Zahipnotyzuj się  smakiem pysznego deseru w ciekłej postaci popijając ciepłą latte, koktajle lub po prostu dodając syrop do ulubionego ciasta.

Dzięki delikatej kombinacji jabłek sezonowych, ciasta z lekkim aromatem przyprawy, syrop MONIN Szarlotka jest niezapomniany. Przypomni smak świeżo upieczonej szarlotki i może być używany w różnorodny sposób. Począwszy od kaw oraz czekolad po herbaty; od martini do drinków deserowych i odświeżających. Co więcej, syrop ten świetnie nadaje się  do różnego rodzaju wypieków dla ulepszenia smaku. W szczególności polecamy smoothie Apfel Strudel łącząc syrop MONIN Szarlotka, sos karmelowy, świeże jabłka oraz jogurt.

Jabłko jest prawdopodobnie najpopularniejszym owocem na świecie. W greckiej i rzymskiej mitologii jabłko funkcjonuje jako symbol miłości i piękna. Jabłko jest również symbolem dostatku. Jest sławne i wielbione od zawsze w historii. Owoc ten jest wspominany i obecny w wielu kulturachi. Jabłko jest owocem, które rośnie w różnych strefach klimatycznych i jest dostępne cały rok- lecz w niektórych krajach zależne jest to od pory zbiorów. Odkryj jak wszechstronnie syrop MONIN Jabłko może urozmaicić smak!

Jednym z najciekawszych sposobów użycia syropu jabłkoweo MONIN jest jego z miksowanie z sosem karmelowym w  warstwowym macchiato. Jako, że syrop jabłkowy nie jest kwaśny, można go używać wraz z mlekiem.

Amaretto jest włoskim aromatem nadającym "lekką goryczkę", posiadającym wykwintny smak nadany mu przez gorzkie migdały - mandorla amara. Podobieństwo pomiędzy słowami "amare" oraz "amore" (miłość) nasuwa skojarzenie z miłością.

"Amaretto" jest znane jako aromatyczny likier, który może, ale nie musi zawierać migdałów. Podstawowym składnikiem likieru są pestki moreli i może on zawierać dodatkowe smaki i aromaty.

Amaretto firmy MONIN jest świetną alternatywą dla podobnie smakującego likieru, oferując wyjątkową uniwersalność zastosowań.

Migdał jest owocem drzewa migdałowego znanego z pachnących różowych oraz białych kwiatów. Smak słodkich migdałów jest bardzo delikatny i lekko słodki. Są one powszechnie używane w wyrobach cukierniczych oraz w marcepanie - tradycyjnych słodyczach popularnych w Europie i w basenie Morza Śródziemnego.