Działamy z wyobraźnią i pasją
22.04
Ruszają zapisy! Mistrzostwa Polski Aeropress
Ruszają zapisy! Mistrzostwa Polski Aeropress
Zgłoszenia wysyłajcie na adres:
polishaeropress@gmail.com



Zawodnicy zobowiązani są do zaparzenia minimum 180ml kawy. Kawa serwowana jest w filiżankach do „cuppingu”. Temperatura zaparzonej kawy jest dowolna.
• Na przygotowanie się do startu oraz sam start zawodnicy mają łącznie 8 minut.
• Metoda jaką zawodnicy będą zaparzać kawy musi być opisana oraz przekazana sędziom. Jednak nie podlega to ocenie.
• W skład sędziowski wchodzi 3 sędziów oraz sędzia główny.
• Przy ocenianiu kawy sędziowie nie posiadają arkuszy ocen. Wymagane jest od sędziów to aby mieli oni doświadczenie w ocenie sensorycznej kawy, oraz znali profil smakowy kawy zaparzonej w Aeropressie.
• Sędziowie oceniają aromat kawy, smak, kwaskowatość, słodycz, body, balans oraz posmak.
• Kawa jaką zaparzają zawodnicy na Mistrzostwach jest „obowiązkowa” zapewniona przez organizatorów. Kawa zmienia się z roku na rok. W tym roku kawa na jakiej będą startować zawodnicy wypalona jest przez palarnię Koppi, która mieści się w Szwedzkim Helsingborgu.
• Podczas startu zawodnicy mogą używać swojej wody do zaparzania kawy, natomiast potrzebny sprzęt będzie zapewniony przez organizatorów.
• Przy zaparzaniu kawy dozwolone jest użycie filtrów metalowych lub papierowych.
• Udział w zawodach bierze 36 zawodników, w eliminacjach zawodnicy podzieleni są na 12 „par” po trzech zawodników, z każdej trójki przechodzi jeden zwycięzca.

Zwycięzca Mistrzostw Polski Aeropress 2014 jedzie na Mistrzostwa Świata, które odbędą się 9 czerwca 2014 roku w Rimini, Włochy.