Działamy z wyobraźnią i pasją
15.07
Obroniła tytuł najlepszej baristki w Polsce!
Obroniła tytuł najlepszej baristki w Polsce!
Mistrzostwa to impreza, na której co roku o tytuł najlepszego baristy w Polsce walczą ci, dla których parzenie kawy to nie tylko codzienna praca, ale również pasja.

Technika, smak, pasja

Uczestnicy w ciągu kwadransa mają przygotować trzy napoje – espresso, cappuccino oraz drink na bazie kawy. Ich smak i zapach ocenia czterech sędziów sensorycznych, sędziowie techniczni sprawdzają sposób przygotowania, a nad całością czuwa sędzia główny. – W tych mistrzostwach chodzi o to, aby barista nie tylko pokazał swoje umiejętności, ale również opowiedział o kawie, zaprezentował swoją wiedzę na temat samego produktu, pokazał, że to nie tylko jego praca, ale również pasja. Przekonał o tym sędziów, którzy zwracają uwagę na każdy detal, nie tylko smak kawy, ale niuanse techniczne, to jak ta kawa jest przygotowywana – wyjaśnia Marcin Michalik, jeden z organizatorów mistrzostw. Parzenie kawy to fizyka

Tegoroczne mistrzostwa po raz drugi z rzędu wygrała baristka Katarzyna Zyzało. Jak przyznaje parzeniem kawy zajęła się przez przypadek. – Koleżanka złożyła moje cv do kawiarni jakieś siedem lat temu i tak się zaczęło. Od pięciu lat startuję w zawodach i między innymi w ten sposób kultywuję swoją pasję – mówi.

Do przygotowania drinka na bazie kawy Katarzyna użyła m.in. ekstraktów z jabłka i suszonej śliwki. Kawę, która pozwoliły jej obronić mistrzowski tytuł przywiozła z Gwatemali. – To właśnie tam na jednej z plantacji znalazłam swoją inspirację. Poznałam fantastyczną rodzinę, która mi zaufała i przygotowała dla mnie jedną z najlepszych kaw na świecie, jaką kiedykolwiek piłam. Parzenie kawy to trochę fizyka, chemia, a przede wszystkim wyczucie. Możemy mieć ogromne umiejętności, ale kawa czasem się nie słucha, to kapryśna kobieta – mówi Mistrzyni Polski. Jaka jest jej ulubiona kawa? – Najbardziej lubię kawę parzoną metodami alternatywnymi jak syfon, dripper, chemex, czarną bez dodatków i bez cukru – mówi Zyzało.
Statystyczny Kowalski wie, co dobre

Organizatorzy Mistrzostw przyznają, że choć barista w Polsce jest już zauważalny i przestaje być mylony z kelnerem, czy barmanem, to wciąż jeszcze mało popularny zawód. – Dobrych baristów wciąż jest mało, potrzebna jest wciąż świeża krew – śmieje się Michalik.

Według niego dobry barista to ten, który nie tylko kawę przygotowuje, ale również szerzy kulturę jej picia. – Słowo pasja znowu się tutaj powtarza, ale dzięki temu, że barista zna się na tym, co robi i potrafi o tym mówić, jakość kawy podawanej w kawiarniach wzrasta, a statystyczny Kowalski pije lepszą kawę, wie o kawie więcej i będzie takiej dobrej kawy wymagał – dodaje Michalik.

źródło:
http://www.tvp.info/15579234/obronila-tytul-najlepszej-baristki-w-polsce