Działamy z wyobraźnią i pasją
15.05
Mąka kawowa?
Mąka kawowa?
Amerykańska firma CF Global Holdings, Inc. znalazła pomysł na zagospodarowanie pulpy, która pozostaje  po wydobyciu ziarna z owoców kawowca.  Dotychczas kawowa miazga traktowana była  jako produkt uboczny.
 Okazuje, po jej wysuszeniu i zmieleniu powstaje  odżywcza mąka, którą na wiele sposobów można zastosować w żywieniu. Jak zaznacza producent, mąka charakteryzuje się wysoką zawartością białka, potasu i żelaza. Zawiera także kofeinę, ale w ilościach mniejszych niż kawa.
  Można z niej zrobić produkty, które robi się także ze zwykłej mąki – makaron, ciasta.
  Mąka produkowana jest obecnie w 5 krajach: Stanach Zjednoczonych (kawa hawajska), Meksyku, Gwatemali, Nikaragui oraz Wietnamie. Firma zwraca uwagę na korzyści, jakie produkcja kawowej mąki może przynieść środowisku. Po pierwsze, wykorzysta się to, co w tej chwili jest traktowane jako poprodukcyjny odpad – a jest go sporo, skoro co roku zbiera się 17 miliardów funtów ziaren. Dodatkową korzyścią jest fakt, że farmerzy uprawiający kawę uzyskają nowe źródło dochodów.



źródło: http://rynekkawy.com.pl