Działamy z wyobraźnią i pasją
14.04
Kolejne Mistrzostwa tym razem w Kołobrzegu!
Kolejne Mistrzostwa tym razem w Kołobrzegu!
Już 7-8 maja Kołobrzeg stanie się kawową stolicą Polski! A Regionalne Centrum Kultury w Kołobrzegu zmieniamy w Światowe Centrum Kawy! ^^ Będziemy mieć zaszczyt ugościć najlepszych polskich baristów, którzy zmierzą się w Mistrzostwach Polski Brewers Cup 2016! Kategoria Brewers Cup to parzenie kawy metodami alternatywnymi. Na scenie pojawią się Chemexy, Dripy, Aeropressy, French Pressy i wymyślne cuda, byleby nie były zasilane prądem. Zawodnicy zmierzą się w dwóch rundach: compulsory i open. W pierwszej wszyscy parzą taką samą kawę, a sędziowie wybierają najlepsze napary, nie wiedząc jakich zawodników oceniają. Kawę do tej rundy dostarczy importer zielonej kawy BERO Polska, a wypali ją aktualny Mistrz Świata Roasterów: Audun Sørbotten. Runda open to prezentacje, z wybraną przez zawodnika kawą, podczas których zawodnicy prezentują swój kunszt i charyzmę, a trójka sędziów ocenia ich potencjał na mistrzostwa świata. Szóstka najlepszych zawodników z tych rund przejdzie do finału, w którym ponownie zaprezentują wybraną przez siebie kawę. Nowy Mistrz będzie reprezentował Polskę podczas Mistrzostw Świata w Dublinie 23-25.06.2016! Mistrzostwa rozegrają się na scenie Regionalnego Centrum Kultury w Kołobrzegu. Ale to nie wszystko! Na scenie letniej RCK pojawią się palarnie kawy jakości speciality, herbata najwyższych lotów, akcesoria do parzenia, lokalne inicjatywy gastronomiczne. A to oznacza, że przez cały dzień będziemy rozdawać Wam niezliczone ilości kawy i herbaty! Na sali warsztatowej planujemy szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów kawowej branży! Wstęp jest wolny, ale ilość miejsc ograniczona! Zapisy będą prowadzone mailowo, a szczegóły ogłosimy już wkrótce :) Na zakończenie pierwszego dnia mamy wyjątkową atrakcję! Na scenie pojawi się Łona, Webber & The Pimps! Bilety na koncert będą dostępne w kasach RCK w cenie 35zł. FORMUŁA ZAWODÓW Po raz pierwszy w historii mistrzostw Polski, zawody przybiorą formułę znaną ze światowych rozgrywek! Każdy z zawodników zmierzy się z rundą „compulsory” (parzenie kawy dostarczonej przez organizatora) oraz „open” (prezentacja z własną kawą). 6 zawodników z łączną najwyższą ilością punktów przejdzie do finału, w którym ponownie zobaczymy ich występ „open”. Punkty z rundy „compulsory” liczą się także w finale! Pełny regulamin Mistrzostw Brewers Cup dostępny jest tutaj: http://www.worldbrewerscup.org/rules/ KONTAKT Organizatorem mistrzostw oraz imprez towarzyszących jest Coffeedesk! Za sprawy związane z organizacją mistrzostw oraz kontakt z zawodnikami odpowiada Karolina Kosno, którą możecie łapać pod adresem: brewers@coffeedesk.pl.