Działamy z wyobraźnią i pasją
24.08
Kawowe koło smaków
Kawowe koło smaków
Koło smaków (Coffee Taster’s Flavour Wheel) to narzędzie, którego zadaniem jest ułatwić obiektywne określenie smaku kawy. Pierwszą wersję SCAA opublikowało pod koniec lat 90. jako plakat, dodatek do podręcznika dla kiperów kawy Pierwsze koło smaków SCAA zawierał nie jedno, ale dwa koła. Większe opisywało smaki i aromaty, które możemy napotkać, degustując kawę, i których połączenie stanowi o specyficznym charakterze ziaren. Koło mniejsze wyszczególniało możliwe wady i niepożądane cechy. Teraz SCAA (Specialty Coffee Association of America) połączyło oba koła w jedno (02.2016)  Smaki, zapachy, cechy niepożądane: wszystko mamy na jednym próbniku. O ile poprzednia wersja dwukołowa stworzona została z myślą o profesjonalistach, o tyle nowa przeznaczona jest dla wszystkich. Można ją znaleźć na stronie www.scaa.org. Smaki i aromaty kawy zamknięto w jednym kole i podzielono na 9 głównych kategorii, takich jak: słodkie, kwaśne, gorzkie, owocowe, palone, korzenne, kakaowe/orzechowe, kwiatowe, zielone/ roślinne oraz inne.